Naast het traditionele tv kijken is er een breed scala aan online video alternatieven toegevoegd, die nog steeds groeit. Naast YouTube en BVOD kun je ook via social media video’s bekijken. Van deze gemiddelde kijktijd wisselt de aandachtsintensiteit die wordt besteed aan reclame per kanaal. Hier is het onderzoek verder op ingegaan.
Uit het onderzoek kwamen opvallende resultaten naar voren. Reclame binnen BVOD krijgt de meeste aandacht, namelijk 86%. Bij YouTube is dat 71% en bij social media 50%. Wellicht geen heel verrassende uitkomst. Bij social kun je te aller tijden advertenties overslaan, terwijl dit bij YouTube vaker niet mogelijk is. Bij BVOD is het nog minder vaak mogelijk de video te skippen. Daarnaast is bij BVOD je aandacht er vaak meer bij, bijvoorbeeld wanneer je een bepaald programma volledig wilt bekijken. Op YouTube zijn meer kortere video’s te zien, waardoor het een wat vluchtiger medium wordt. En social media is natuurlijk een nog vluchtiger kanaal waar men met minder aandacht naar kijkt.
Wellicht ook geen verrassing, maar de aandacht voor reclame op BVOD is het hoogst via een tv-scherm. Dit geldt trouwens ook voor YouTube. Kortom, hoe groter het scherm hoe meer aandacht er voor de waargenomen reclame is. In dit perspectief is het ook niet gek dan social minder aandacht krijgt. Vaak worden deze kanalen namelijk via het mobiele scherm bekeken.
Gekeken naar de aandacht per schermsoort verklaart het onderzoek dat tv-schermen de meeste aandacht/kijktijd krijgen, gemiddeld 14,5 seconde. Op de laptop is dit 11,5 en via mobiele schermen 8,5 seconde. Per kanaal zal het niet verbazen dat social onderaan staat met 0,4 seconde. Vanwege de vluchtigheid van het medium is de aandachtspan van gebruikers zeer kort. Bij YouTube is dit 3,2 seconde, wat het een geschikt kanaal maakt om 6” videos in te zetten. Zorg wel dat je in de eerste 3 seconde de aandacht van de kijker trekt en dat daarnaast de afzender duidelijk is of je logo in beeld staat. Bij BVOD is dit 11,4 seconde. Het is dus veel geschikter om langere boodschappen over te brengen. Het zal ook niet verbazen dat de prijzen van BVOD dan ook hoger liggen dan social en YouTube.
Om een effectieve videocampagne in te zetten, is het dus belangrijk om een goede combinatie van videolengtes te hebben. Langere videoboodschappen kunnen het beste bij BVOD worden ingezet, hier is namelijk ook de langste aandachtsspan. Kortere video’s kunnen het beste via YouTube ingezet worden, zodat je (weliswaar een kortere versie van) de boodschap goed overbrengt én de consument ook voldoende aandacht voor de gehele video kan behouden.Bij social adviseren we om de boodschap zo kort mogelijk te houden. Bijvoorbeeld als een gif-format dat sneller de aandacht trekt dan een statisch beeld. Uiteraard is de ideale videomix per adverteerder nooit in beton gegoten, maar altijd een op maat gemaakt plan. Wil je weten welke videostrategie bij jouw organisatie past? Kom langs voor een kop koffie! #BetterTogether