Briefing

No Fairytales

Ingezette media

Social Media Online TV Out of Home

No Fairytales wil iedereen helpen met gemakkelijker een beetje gezonder te eten. Dat doen zij door reguliere producten op een gezondere manier en met meer groenten te ontwikkelen. Aan ons de vraag om mee te denken over een passende mediastrategie om de naamsbekendheid te vergroten.

No Fairytales

Je eetgedrag veranderen is moeilijk. Daarom verbetert No Fairytales jouw eten. Vanuit deze gedachte ontwikkelde Bernadette Kooijman 6 jaar geleden de allereerste groentetortilla: een wereldprimeur. Inmiddels is No Fairytales hard op weg om meer dagelijkse producten te verbeteren: meer groente, minder onnodige calorieën, meer vezels. No Fairytales is op een missie om jouw dagelijks eten te verbeteren. Zo hebben ze in 2022 ook de ready to (h)eat burrito en verse salsa zonder toegevoegd suiker gelanceerd!

 

Om het merk te laten groeien is naamsbekendheid altijd de belangrijkste KPI geweest. Daarnaast is verkoop uiteraard een zeer belangrijke KPI. En dat is niet gemakkelijk als je niet naast de reguliere tortilla’s (in het houdbare schap) ligt, maar juist in het koelschap vindbaar bent.

Mediastrategie

No Fairytales is begonnen als start-up, en groeit inmiddels naar een scale-up. Dat vraagt om een creatieve, tailormade aanpak en media-inzet. Waar we ons in het begin focusten op een combinatie van sterk lokale of specifieke inzet (out of home), met een goede online en social campagne laag, hebben we het inmiddels ook mogelijk kunnen maken om op tv zichtbaar te zijn, aangevuld met een mooie online aanwezigheid. Bereik is altijd de belangrijkste focus geweest, passend bij het beschikbare budget.

Statistic icon about 's project

Vergroten naamsbekendheid

Doelstelling

Statistic icon about 's project

25-59 jaar

Doelgroep

Statistic icon about 's project

2019 - heden

Campagneperiode

Uitwerking

TV is nog steeds het sterkste medium om zowel naamsbekendheid als sales te stimuleren. Het instapbudget voor tv is in absolute zin echter relatief hoog. Zeker voor een start-up als No Fairytales. Hiervoor was dus een stappenplan vereist, waarbij we samen richting inzet op tv zijn gegroeid.

Voor een ondernemende club als No Fairytales is effectief campagne voeren een must. In de eerste jaren van de samenwerking lag de focus meer op een jongere doelgroep en op steden: het welbekende ‘laaghangende fruit’. Maar inmiddels groeien zowel het merk als de vraag vanuit de consument om gezondere producten, dus de doelgroep verbreed daarmee ook. Deze verschuivingen vroegen vanzelfsprekend ook om aanpassingen in de strategie.

Jaar 1: Focus op jongeren & merknaam koppelen aan product

Vanuit de data werd bevestigd dat grote steden een sterke match zijn met de doelgroep 18-49 jaar. Steden lopen daarnaast ook vaak voor in de foodtrends, hier was het product al bekender. Probleem was dat veel consumenten de merknaam ‘No Fairytales’ nog niet aan het product konden koppelen. Dat hier de start van de campagnes lag, was niet meer dan logisch. Met de opvallende en kleurrijke poster van No Fairytales kon je in de grote steden niet om ons heen. De aanvulling van online, met name video, vertelde het verhaal achter de groentetortilla’s.

Jaar 2: Verbreden

In het tweede jaar zijn we gestart met een Out of Home flight in middelgrote steden. Met deze steden werd de focus al gelegd op een wat bredere doelgroep. Met het beschikbaar budget was het nog steeds een uitdaging om goed op tv zichtbaar te zijn. Maar door een combinatie van korte spotjes van 15” met enig risico in de inkoop en billboarding, is het toch gelukt. Gelijk was het effect van het grote bereik wat je met tv snel kunt opbouwen zichtbaar. Ook nu bleef de online inzet met video, display en social erg belangrijk. Deels vulden we bereik van de tv-spots hiermee aan, deels boden we online inspiratie met lekkere en gezonde recepten.

Jaar 3: Versterken

Het effect van tv is zichtbaar en duidelijk, deze groei moet dus worden doorgezet. Ook verbreden we de doelgroep (25-59) omdat we zien dat de kopers doelgroep groeit. Iedereen wil gezonder leven en vooral als dit zo makkelijk kan. De tv-campagnes worden doorgezet, zij het met aangepaste inkoopstrategie wegens de veranderende markt. Met korte spots en billboarding blijven de we doelgroep goed en frequent bereiken en zien we de naamsbekendheid en verkoop verder doorgroeien.

Eind 2021 wordt de concurrentie ook actief in de media, waardoor we er een extra uitdaging bij krijgen met het zorgen voor doorgroei in naambekendheid.

Uitdagingen

De koppeling van het merk aan het product blijft een uitdaging, hiervoor is in de creatie naast het merkverhaal ook altijd het packshot nodig. Dit heeft invloed op de lengte van de commercials. Daarnaast is met als voornaamste focus groei in naamsbekendheid, het belangrijk dat de Share of Voice groter is dan de Share of Market. Tevens is een goede jaarplanning wenselijk om te zorgen dat de verworven naamsbekendheid wordt onderhouden en niet na elke flight weer wegzakt.

 

Lees hier over ook de blog Share of Voice vs Share of Market

 

Ook staat de tv-markt onder druk en is het lastiger plannen door de pandemie en economische ontwikkelingen. In 2022 zijn de tarieven flink gestegen en tv-pakketten veelal duurder geworden. Als laatste is de komst van andere aanbieders van soortgelijke tortilla’s en hun forse marketingbudgetten een nieuwe (extra) uitdaging. Hierdoor moest er nog slimmer gebruik worden gemaakt van het beschikbare budget om alsnog het verschil te kunnen blijven maken.

Resultaat

Door de media-inzet steeds op een slimme manier een stapje te vergroten en de mediamix uit te breiden hebben we de geholpen naamsbekendheid van No Fairytales met 92,3% laten stijgen in de periode 2019 t/m 2021.

 

“Een heel mooi bereikt resultaat, dat niet altijd even makkelijk was en betekende dat er soms spannende keuzes gemaakt moesten worden voor een start-up als No Fairytales. Met veel testen en leren op de verschillende mediakanalen worden we steeds wijzer, en hopen we zo steeds meer mensen te kunnen blijven bereiken en inspireren om gemakkelijk een stapje beter te eten met de groentetortilla’s, burrito’s én salsa van No Fairytales”.  

– Nicolette de Weerd, Marketing Manager bij No Fairytales

Statistic icon about 's project

+92%

Geholpen naamsbekendheid

Statistic icon about 's project

25-59 jaar

Extra aandacht voor jongere doelgroep (25-39)

Statistic icon about 's project

2019 - 2021

Gemeten periode

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord