#Algemeen

De kracht van radio

Media Reverse op 18 september 2020

2 minuut leestijd

Toen er nog geen moderne media was en de meeste mensen zelfs nog analfabeet waren, waren er beroepsvertellers, die boodschappen van mond-tot-mond overbrachten. Vaak zongen ze ook een stuk, dat ligt lekkerder in het gehoor en zorgt ervoor dat informatie herkenbaarder wordt en veel beter blijft hangen. We leven nu natuurlijk in een hele andere tijd, maar kunnen wel stellen dat wij mensen nog steeds getriggerd worden door verhalen, geluiden en ‘catchy’ jingles. En daar ligt in deze tijd dan ook nog steeds de kracht van radio.

De omvang van radiobereik

Radio wordt heel veel ingezet. Met een flink aantal landelijke zenders, maar ook een waslijst aan regionale zenders, is iedere doelgroep te bereiken. En het blijkt dat vrijwel elke groep ook graag met radio bereikt wordt: dagelijks zo’n 10 miljoen Nederlanders. Gemiddeld luistert men maar liefst bijna twee uur per dag live radio.

Waar men naar TV vrijwel alleen ’s avonds kijkt, is radio juist het grootste dagmedium. In de ochtend loopt tot 09:00 uur het bereik snel op, om pas rond 18:00u weer te dalen. We zien alleen een kleine dip na lunchtijd ontstaan.

Daarom zet je radio in

Dus waarom zet je als adverteerder radio in? Daar zijn verschillende redenen voor:
• Radio heeft een sterk activerend karakter: radio zorgt voor een uplift in je sales.
• Radio is relatief kostenefficiënt in te zetten. Ter vergelijking: Inzet van tv is gemiddeld zo’n drie keer duurder. Gecombineerd met die sales uplift heb je je investering vaak snel terugverdiend.
• Radioluisteraars zijn trouw aan ‘hun’ zender: ze wisselen niet snel van zender en je kunt daardoor goed targetten op jouw doelgroep.
• Radio draagt bij aan je merkvorming door te dwingen tot creativiteit. Doordat je je doelgroep niet met visuele input kunt bereiken, moet je creatief zijn. Audio triggert de belevingswereld van je doelgroep en kan door het inspelen op emoties er juist voor zorgen dat je in het geheugen wordt opgeslagen.

De toekomst van radio

Er wordt tegenwoordig wel eens geroepen dat het einde van traditionele radio nabij is. Vooralsnog zien we wel een kleine verschuiving van live radio luisteren naar eigen audio luisteren, maar nog steeds is radio verreweg het grootste luistermedium. En het ontwikkelt door: online radio wordt steeds meer geluisterd en ook hier groeien de advertentiemogelijkheden. Voordeel daarbij is bijvoorbeeld dat je (net als bij alle andere online inzet) nog beter je doelgroep kunt targetten.

Andere ontwikkelingen zijn dat steeds beter gemeten kan worden wat het directe effect van een radiospot op bijvoorbeeld je sitebezoek of online sales is. Door ‘aan de achterkant’ verschillende systemen aan elkaar te verbinden, kunnen we ook steeds beter optimaliseren met radio en hierdoor voor een meer dynamische inzet gaan.

Lang verhaal kort: radio is voor adverteerders nog steeds een place to be (heard)! Vraag je ons mee te denken over je zenderkeuze, spotlengtes, creatieve inzet en timings? Dat doen we namelijk graag! #BetterTogether

Bron: Media:Tijd

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord