#Algemeen

De mogelijkheden met online video

Media Reverse op 23 oktober 2020

3 minuut leestijd

Online besteden we elk jaar meer en meer tijd aan het bekijken van video. Naar verwachting zal dit in 2021 gemiddeld 100 minuten per dag zijn. Tijd waar adverteerders ook gebruik van kunnen maken door hier rondom te adverteren. Maar wat voor verschillende soorten online video zijn er eigenlijk en wanneer zet je deze in? Dat leggen we je graag uit!

Instream en outstream

De twee bekendste manieren om online video in te zetten zijn in- en outstream. Bij instream gaat het om een advertentie die wordt getoond wanneer een gebruiker bewust een video wil bekijken. Je toont dus in de stream van een andere video jouw advertentie. Dat kan bijvoorbeeld op YouTube zijn, maar ook bij de online kanalen van de TV exploitanten. Het grote voordeel is dat de uitkijkratio van instream vaak erg hoog is. Dat komt doordat de meeste instream advertenties niet weg geklikt kunnen worden, dat noemen we non-skippable. Men kijkt dus eerst een video volledig uit, voordat hij de eigen gekozen content te zien krijgt. Ideaal voor het overbrengen van de juiste merkboodschap of om merkbekendheid te laten groeien.

Outstream is het inzetten van video in een omgeving waar geen video wordt afgespeeld. Dit kan bijvoorbeeld op een social tijdlijn of in een artikel zijn. Een gebruiker scrolt bijvoorbeeld door een artikel en er verschijnt een video met een advertentie. Een voordeel van outstream is dat een video overal kan verschijnen. Je bent dus niet gebonden aan een video, waardoor je bijvoorbeeld ook een audience contextual (op basis van relevante woorden uit het ‘umfeld’) kan targeten met jouw video.

Lengte

Bij het opzetten van een videocampagne is het belangrijk om vooraf te bepalen hoe lang de video gaat worden die je in wil zetten. Dit heeft namelijk invloed op de uitkijkratio van jouw video. De meest gebruikelijke lengtes zijn 30, 20, 15 en 6 seconden video’s. In lange video’s kan je een uitgebreide boodschap kwijt, bij skippable video’s worden deze vaak niet volledig uitgekeken. Ook kan lange content niet overal goed worden ingezet. De video moet de kijker dus geboeid houden, anders komt de boodschap niet over. Via de online veiling is de 20 seconde video interessant om in te zetten. Van deze lengte is er online doorgaans veel inventory beschikbaar en is hierdoor breed uit te leveren. 15 seconde video’s kunnen vaker forced ingezet worden, wat inhoudt dat deze niet kan worden overgeslagen en de video volledig uitgekeken wordt. Als laatst heb je ook de 6 seconde video. Deze wordt ook wel de bumper genoemd. Deze variant wordt ook forced ingezet en is geschikt als de doelstelling een groot bereik is. Naarmate een video langer wordt, stijgt vaak ook het CPM-tarief.

Locatie, tijdstip en boodschap

Nu je hebt bepaald hoe lang je video wordt en hoe je deze gaat inzetten, moet je bepalen waar deze te zien gaat zijn. Een video online zetten is zo gedaan, maar haal je wel alles uit je investering? De locatie van uitlevering is belangrijk om rekening mee te houden voor de lengte en insteek van een video. Bij een korte clip zit niemand te wachten op een video van 30 seconden, maar wanneer er een volledig programma wordt teruggekeken kun je prima jouw video van 30 seconden laten zien. En een advertentie van een luchtvaartmaatschappij wil je niet laten zien bij een artikel over een vliegramp. Houdt ook rekening met het moment van de dag en wanneer je doelgroep actief is, zodat je video op het juiste moment wordt gezien. Is jouw doelgroep in de avond actief? Kies er dan voor om de advertentie enkel ’s avonds te tonen. Als laatste is het vanzelfsprekend van belang dat de boodschap is aangepast op jouw doelgroep.

Ben je benieuwd hoe je het best een online videocampagne kunt opzetten voor jouw merk of product? Wij adviseren je graag! #BetterTogether

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord