#Algemeen

Het is weer de tijd van het jaar. De Jaarafsluiting

Media Reverse op 4 februari 2022

2 minuut leestijd

De eerste maand van het jaar zit er alweer op, waarbij we hopelijk allemaal Dry January hebben overleefd. Iedereen begint het jaar vol goede moed met nieuwe voornemens; voornemens die waarschijnlijk net als elk jaar weer in februari worden losgelaten. Maar wat wel elk jaar opnieuw moet worden gedaan en niet kan worden losgelaten, is de gevreesde jaarafsluiting. We luiden in januari niet alleen het nieuwe jaar in, het oude jaar dient ook financieel te worden afgesloten.

De term “Jaarafsluiting” is daarmee een welbekend begrip in boekhoudland. Alles moet administratief in orde worden gemaakt, eventuele accountantscontroles staan weer op de planning en rapportages dienen te worden aangeleverd. Dit is een kleine greep uit de werkzaamheden die in januari en februari moeten worden opgepakt. Kortgezegd is de jaarafsluiting een moment waarbij het oude boekjaar wordt gecontroleerd en eventueel wordt gecorrigeerd.

Het stereotype financiële dienstverlener wordt vaak gezien als een klassieke boekhouder: een beetje stoffig, met een bril op en een rekenmachine op zijn bureau. Dan hebben we het nog niet over de geitenwollen trui die men bij dit stereotype verwacht. Helaas kan er niet worden ontkend dat een rekenmachine op het bureau veel voorkomt, de rest is vaak niet waar. Toch is het een beeld wat er gecreëerd wordt. De financiën zijn saai en gaat over het afvinken van cijfertjes. Dit zijn echter niet de enige werkzaamheden van de financiële afdeling binnen een bedrijf. De afdeling financiën rapporteert naar het management, analyses worden uitgevoerd, kwartaalaangiftes worden gedaan, waar nodig wordt er financieel advies gegeven, contact met exploitanten wordt onderhouden en ga zo maar door. De financiële huishouding van een bedrijf moet namelijk wel gezond blijven. Zonder een financiële waakhond is een goede bedrijfsvoering niet mogelijk.

Ondanks dat de jaarafsluiting een noodzakelijk goed is, willen wij ons het liefst gelijk richten op het nieuwe jaar. Mediaplannen worden opgesteld, klanten moeten worden binnengehaald en bestaande klanten moeten de service krijgen die we ze beloven. Toch moet de afdeling financiën zich ook richten op het voorgaande jaar en dient er te worden samengewerkt met de afdelingen planning en sales om zo de historische gegevens controleren. Dit kost voor alle afdelingen tijd, maar aan het einde van de rit kunnen we allemaal weer even ademen en ons gaan voorbereiden op de kwartaalafsluiting. In een bedrijf hebben wij elkaar allemaal nodig en is het aan ons samen de taak om de klus te klaren. Om vervolgens op vrijdagmiddag het glas te heffen; dat we het met z’n allen maar weer gedaan hebben! #BetterTogether

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord