#Algemeen

Hoe crossmediale campagne-optimalisaties je nóg meer kunnen leren

Media Reverse op 30 april 2021

3 minuut leestijd

Het is een heel traject om tot een juiste mediastrategie, mediaplanning en mediamix te komen. Zodra de (eerste) campagne live gaat kunnen we echter nog heel veel doen om het campagne-effect nóg beter te maken. Het is alleen al gauw heel erg veel data: GRP’s, bereik, traffic, impressies enzovoorts. Hoe zorgen we ervoor dat we geen appels met peren vergelijken? En hoe komen we uiteindelijk tot heldere actiepunten om het campagne-effect tijdens jouw campagne(s) nog sterker te maken?

Ten eerste: houd altijd je primaire doel voor ogen

Wil jij je merk laten groeien in naamsbekendheid? Focus je dan niet per ongeluk op toename in sitebezoek, of de doorklikratio van je online campagne. Focus op je zichtbaarheid, bereik van je campagne en of je de doelgroep wel een aantal keer ‘raakt’ zijn om als merk te beklijven veel belangrijker. Wij helpen je scherp te houden op wat belangrijk is voor jouw bedrijfsdoelstellingen door middel van updates waarbij focus altijd op vooraf afgesproken KPI’s ligt. Secundaire KPI’s nemen we uiteraard mee in het totaalplaatje, maar mogen het zicht op de hoofddoelstellingen niet vertroebelen. Stay focused!

Ten tweede: zorg voor eerlijke vergelijkingen

Het medialandschap is complex. Elk mediumtype heeft nog steeds zijn eigen bereiksonderzoek en wordt in verschillende eenheden gemeten. Zonder eerlijke vergelijkingen kunnen we echter geen gedegen advies geven. Daarom vinden we het heel belangrijk om alle beschikbare campagnedata (die wij hebben, maar ook jouw interne data is belangrijk!) continu te verzamelen, monitoren en analyseren. Door slim om te gaan met die enorme berg beschikbare data en dit aan elkaar te koppelen maken we duidelijke overzichten waaruit concrete conclusies volgen. Een aantal voorbeelden:

  • Bij een tv-campagne optimaliseren naar de zenders die het best bijdragen aan jouw doelstellingen. Is dit naamsbekendheid, dan kijken we naar programma’s, zenders en dagdelen waar jouw doelgroep veel naar kijkt. Blijkt uit onderzoek dat de ene spot beter werkt bij doelgroep x en de ander bij y, dan matchen wij de inzet met de zenders. Zo haal je het beste resultaat uit je besteedde budget.
  • Bij tv en radio kunnen we bij beide kijken naar GRP’s. Is jouw doelstelling traffic naar de website? Dan koppelen we de tv- en radiodata aan jouw websitedata en kunnen we de impact per GRP zien. Voor tv heb je een grotere absolute investering nodig dan voor radio. Rekenen we het echter terug naar kosten per directe extra gerealiseerde sitebezoeker, dan zijn de kosten bij tv vrijwel altijd lager dan bij radio. Interessante insight wanneer we het hebben over Return on Investment (ROI)!
  • Bij een mediamix met tv of radio en online kunnen we deze niet direct met elkaar vergelijken. Online meten we immers niet met GRP’s en tv en radio niet standaard met impressies. In dat geval kunnen we kijken naar kosten per duizend contacten. Door de tv-resultaten en -investeringen om te rekenen naar kosten per duizend kunnen we een eerlijke effectvergelijking maken met de online inzet. Appels met appels vergelijken dus. Ook bij out of home kunnen we hierdoor over mediumtypes heen een vergelijking maken.

Ten derde: Accepteer dat campagne voeren een leertraject is

We weten natuurlijk al heel veel uit ontelbare marketingonderzoeken. Alle beschikbare kennis en data gebruiken we om de beste mediastrategie met jou uit te stippelen. Maar niet alles is te voorspellen. Campagne voeren blijft daarom een leertraject, waarbij we steeds kritisch moeten blijven op wat werkt, maar ook wat niet werkt. Nieuwe mediamogelijkheden breiden snel uit en ook daarom is het belangrijk continue up-to-date te zijn. Zo weet je wat jou wel of niet verder kan helpen met het bereiken van jouw doelstellingen. We maken het leertraject graag zo gemakkelijk mogelijk voor je.

Ingewikkeld? Nee, een leuke uitdaging!

Het zal geen verrassing zijn dat wij het als onze uitdaging zien om jou altijd zo helder mogelijk te informeren over jouw campagne; tijdens en na en voorafgaand aan de volgende campagne. We beschikken uiteraard over alle benodigde tools. Of we je nou kunnen helpen met een analyse over alle online data, optimalisatie op het gebied van offline media of we alles voor je kunnen combineren in één real-time dashboard: ons advies is altijd op maat! #BetterTogether

Lees ook:

Wat is de beste mediakeuze?

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord