#Algemeen

Podcasts: snelgroeiend en veelbelovend medium

Media Reverse op 9 april 2021

2 minuut leestijd

Wat is een podcast? En waarom zou je via dit mediumtype adverteren? Bijna de helft van de Nederlanders (47%) heeft wel eens naar een podcast geluisterd. In deze blog duiken wij dieper in de cijfers over podcasts en wat de kansen en mogelijkheden zijn voor adverteerders.

Een podcast is een soort audioprogramma dat je altijd en overal kunt beluisteren. Het grote verschil met een radiopgrogramma is dat podcasts on-demand zijn. Je kunt zelf kiezen waar, wanneer en welke podcast je wilt luisteren, dit doe je door de podcast aflevering te downloaden of te streamen. Een ander verschil met een radio-uitzending is dan ook dat er binnen de podcast geen live interactie met luisteraars is. De meeste podcasts worden thuis beluisterd (72%). Andere momenten dat men naar podcasts luistert zijn in de auto, tijdens het werk, in het ov, op de fiets en tijdens het sporten.

Populair onder studenten en hoogopgeleiden

Podcasts worden door alle leeftijden geluisterd. 41% van de podcastluisteraars is 55 jaar of ouder, 32% is tussen de 35 en 54 jaar en 27% is jonger dan 35. Van alle podcastluisteraars heeft 85% een gemiddeld of hoog opleidingsniveau. Ook zijn podcasts erg populair onder studenten. De belangrijkste redenen dat mensen naar podcasts luisteren zijn ontspanning, amusement en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn inmiddels zo veel podcasts dat er voor iedereen wel wat tussen zit. In april 2020 waren er maar liefst 5.971 verschillende podcasts in Nederland. Podcastluisteraars luisteren gemiddeld 3 podcasts per week en in totaal zo’n 64 minuten per week. Daarnaast verwacht 44% podcastluisteraars in de toekomst (veel) meer podcasts te gaan luisteren.

Waarom adverteren via podcasts?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen wordt er vaak naar podcasts geluisterd in de auto, op de fiets en tijdens het sporten. Dit zijn momenten wanneer de doelgroep minder bereikbaar is voor visuele advertenties. Door te adverteren via podcasts creëer je een extra touchpoint met je doelgroep wanneer hij/zij gefocust is op audio.

Een ander groot voordeel van adverteren via podcasts is dat je ook een kleinere en meer specifieke doelgroep goed kunt bereiken. Er zijn namelijk podcasts voor bijna elk niche thema of onderwerp. Je kunt streng selectief zijn in de podcasts waarin je wel of niet hoorbaar wilt zijn. En je weet bijna zeker dat je jouw doelgroep bereikt, je hebt dus weinig waste.

Mogelijkheden

Je kunt als adverteerder investeren in:

  • Sponsored content – vaak native advertenties;
  • Host reading – live voorgelezen door de presentator;
  • Branded serie – een reeks podcasts met de presentator en je merk;
  • Documentary ad – een advertentie waarin de presentator belt met een klant of de adverteerder.

Wanneer je breed in wilt zetten op podcasts, meer controle wilt en zelf learnings wilt opdoen, kun je tegenwoordig ook kiezen voor programmatic audio. Dit is het geautomatiseerd advertentieruimte inkopen met behulp van systemen. Dit is in Nederland momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar, maar mogelijkheden groeien snel.

Iets voor jouw campagne?

Het aantal podcastsluisteraars is de afgelopen jaren aan het stijgen en is ten opzichte van vorig jaar alweer zo’n 7% gestegen. Dit mediumtype heeft een aantal grote voordelen voor adverteerders. Zo kun je via podcasts een extra touchpoint creëren op momenten dat andere mediumtypen dit niet kunnen. Daarnaast kun je heel specifiek jouw doelgroep bereiken. Conclusie, er zijn tal van mogelijkheden, afhankelijk van je doel en budget. We horen het graag als je interesse hebt! #BetterTogether

 

Bron:
  • Markteffect Podcast Monitor (4e meting)

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord