#Algemeen

Radiomarkt snel hersteld na ‘Corona-effect’

Media Reverse op 5 november 2021

2 minuut leestijd

Onlangs is het halfjaarrapport van het RAB weer verschenen. Hierin staan interessante ontwikkelingen op radiogebied van het eerste half jaar van 2021. En gelukkig veel goed nieuws voor de radiowereld!

We wisten al dat het coronavirus een duidelijk direct effect heeft gehad op de radiomarkt. Gelijk bij aanvang van de pandemie in 2020 was een duidelijke daling zichtbaar in de radiobestedingen. Het goede nieuws is dat radiomarkt heeft zich eerste helft 2021 goed heeft hersteld. In de eerste twee kwartalen van dit jaar zag men een groei van 31% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. In de eerste helft van 2021 werd er in totaal ruim 380 miljoen euro aan radiobestedingen uitgegeven. Op dit moment is radio elke maand vrijwel uitverkocht. Dit laat meer dan ooit zien dat dit medium nog altijd een belangrijke plaats verdient in de marketingmix.

De pandemie heeft daarnaast gezorgd voor een verschuiving in de manier van radio luisteren, zowel kijkend naar de luisterlocatie als naar het luistermoment. Doordat mensen minder tijd doorbrachten in de auto en meer vanuit huis werkten, is de stijging van DAB+ iets achtergebleven, maar heeft het online radio luisteren juist meer terrein gewonnen. Naar verwachting zal het aandeel luisteraars via DAB+ verder stijgen nu er weer steeds meer mensen met de auto naar hun werk gaan.

Een andere interessante verschuiving: Qmusic is voor het eerst in de geschiedenis de állergrootste radiozender van Nederland. Ze stoten hiermee NPO Radio 2 naar de tweede plek, terwijl vroegere marktleider Radio 538 wegzakt naar de vierde plek. Qmusic was al een tijdje de grootste in de doelgroep 20-49 jaar en is dit nu ook in de doelgroep 10+. De verwachting is echter dat na de Top2000 NPO Radio 2 weer de nummer één plaats zal innemen. Maar wie weet voor hoe lang?

Hieronder zien we een overzicht van het huidige radiolandschap op basis van zenderaandeel per leeftijdsgroep. We zien dat Qmusic zeer goed scoort onder de jonge doelgroep. Daarnaast is het belangrijk om weer eens te zien dat naast NPO Radio 1 en 5 de oudere doelgroep ook nog steeds zeer goed te bereiken is via de zenders van ORN.

Radio was de afgelopen tijd dus op meerdere vlakken flink in beweging en deze trend zal zich naar verwachting de komende tijd nog doorzetten. Interessant om te zien welke gevolgen dit zal hebben voor het radiolandschap en wat dit betekent voor de inzet van radio in toekomstige campagnes. Feit blijft dat vrijwel elke leeftijdsgroep door de inzet van de juiste mix aan radiozenders goed te bereiken. Radio is en blijft daarom nog altijd een sterk en betrouwbaar medium. #BetterTogether

Bron: RAB Halfjaar Rapport 2021

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord of klik hier voor meer informatie.

Akkoord